Projektets Baggrund
Udflytningen af produktion og andre kerneaktiviteter har haft konsekvenser for danske virksomheders konkurrenceevne og mange danske virksomheder har måttet konstatere, at når produktionen flyttes til udlandet, så forsvinder kompetencerne og dermed også evnen til at udvikle nye unikke produkter og fleksible processer. Dette er en stor udfordring for de danske fremstillingsvirksomheder, da netop udviklingen af unikke produkter og fleksible produkter har været med til at sikre en høj værditilvækst. I dag giver den fjerde industrielle revolution (Industri 4.0) dog lande som Danmark en enestående mulighed for at producere billigere, mere effektivt og lokalt og herved vinde tabte arbejdspladser tilbage. Industri 4.0 bygger på en datadrevet tilgang til produktionen, hvor intelligente og fleksible maskiner arbejder sammen som selvorganiserede produktionssystemer, og hvor forskellige supply chains integrerer og koordinerer med hinanden i realtime.
Flere undersøgelser peger dog på, at der - på trods af de betydelige muligheder - forsat er et stort uudnyttet potentiale for at styrke konkurrenceevnen og produktiviteten gennem digitalisering og anvendelse af data, særligt blandt små og mellemstore virksomheder. Dette kan skyldes mange faktorer, men det er helt åbenlyst, at ny teknologi kræver nye kompetencer, og én af de største udfordringer ved den fjerde industrielle revolution er, at mange virksomheder ikke har en tilstrækkelig indsigt i, hvordan ny teknologi kan bidrage til øget vækst og produktivitet. Dette understreger, at der et stort vidensbehov i danske virksomheder. Særligt de små og mellemstore virksomheder har ikke den nødvendige viden til at gennemføre de nødvendige forandringer og mangler også et modtageapparat til, så viden kan tilføres udefra.
I Danmark fremhæves Region Nordjylland ofte som et område, der har et stort, men også uudnyttet potentiale, i forhold til mulighederne i det nye industriparadigme Industri 4.0. I regionen er der kompetencer og viden fra både den traditionelle fremstillingsindustri og fra IT-klyngen, der blomstrede omkring mobilindustrien i 1990´erne og siden har dannet grobund for mange nye virksomheder indenfor trådløs-/kommunikationsteknologi i mange andre industrier. Industri 4.0 bygger netop på at integrere digitalisering, automatisering og robotteknologi med traditionelle fremstillingsindustrier, og på den måde globalt skabe konkurrencedygtige og fleksible virksomheder, der i mange tilfælde med fordel igen vil kunne hjemtage produktionsopgaver fra lavtlønslande til Danmark og Nordjylland. Også Region Nordjyllands vækst- og udviklingsstrategi peger på dette som et særligt vigtigt område.
Det er derfor vigtigt at aktivere dette potentiale. I bl.a. ”Labour 4.0: Kompetencer til Fremtidens Industri” (Wæhrens et al., 2018) peges der på, at for at kunne aktivere dette potentiale, skal virksomhederne udvikle evnen til at udnytte muligheder inden for eksempelvis big data, robot assisted production, self-driving logistics vehicles, smart supply network m.m. Men at arbejde effektivt med nye teknologi kræver nye kompetencer, og der er fortsat stor mangle på viden om, hvorledes virksomhederne skal tilegne sig og udvikle disse kompetencer og herefter omsætte dem til et forretningspotentiale. Wæhrens et al (2018) beskriver kompetenceudfordringen ift. tre produktivitetsparadigmer der på forskellig vis præger virksomheders evne til at aktivere det fulde potentiale ved Industri 4.0 teknologier.
Figur 1: Produktivitetsparadigmer (Wæhrens et al, 2018)
Analysen i ”Labour 4.0: Kompetencer til fremtidens industri” mundede desuden ud i en række anbefalinger til hvorledes man i Region Nordjylland kan arbejde med at styrke det regionale potentiale til at skabe nye of innovative løsninger:
- Understøt udviklingen af et regionalt Hub – hvor trådene kan samles og som kan have et programansvar for viden- og kompetenceopbygning.
- Understøt planlagte eksperimenter med ny teknologi og gør dem offentligt tilgængelige, at sætte teknologierne konkret i spil og skabe forretningsgrundlag omkring dem må være centrale prioriteter. Vi giver nedenstående forslag til et antal konkrete indsatsområder som kan forene teknologisk omstilling, kompetenceopbygning og organisatorisk udvikling.
- Understøt virksomheder i at skabe grundlag for en kompetencestrategi omkring ny teknologi – det er vigtigt for at potentialerne kan udfoldes.
- Initier arbejde omkring snitflader mellem teknologi, organisation og mennesker
Projektet tager direkte udgangspunkt i disse anbefalinger samt omfattende erfaring oparbejdet gennem andre regionale og nationale projekter, bl.a. I4MS, NordVest Smart Production og MADE/MADE Digital. Alle initiativer viser tydeligt, at vi ikke alene står overfor et sæt af ubekendte teknologirelaterede faktorer, men at vi i lige så høj grad står overfor væsentlige organisatoriske og forretningsmæssige omstillinger, som må gå hånd i hånd med indførslen af ny teknologi. Dette kalder på strukturerede eksperimenter. Her understeger de nævnte programmer værdien af hub-effekten, og understreger, at når der arbejdes med teknologier og forretningsudvikling med mange usikkerheder, så har den enkelte virksomheder ikke tilstrækkelige muskler til selvstændigt at få disse afklaret eller for den sags skyld råderum til at foretage eksperimenter. På samme vis som MADE med succes har været en samlende platform omkring produktionsudvikling, så vil Region Nord få størst effekt af en samlende indsats, hvor der skabes grundlag for et eksperimentelt LAB hvor de nye teknologier kan afprøves og hvor der kan gøres erfaringer med systemintegration og forretningsudvikling.
Erfaringer fra andre regionale projekter (ICI, GLOBAL, InnoNord) understreger ligeledes vigtigheden af at kunne samle de rette aktører i et gensidigt engagerende og forpligtende samarbejde som et væsentligt succesparameter, men også hvordan dette kan være udfordrende. Ideen med Innovation Factory North er, at der kan skabes disse betingelser gennem et fysisk samlingssted, hvor vi bringer aktører med dyb domæneviden fra applikationsområdet sammen med teknologiudbydere og aktører med forståelse fra virksomhedsudvikling. Innovation Factory North bygger dermed videre på den infrastruktur for samarbejde som vi har skabt i regi af AAU Smart Production og i MADE hvorigennem potentialet for denne tænkning er bekræftet.